Daar zat ze tegenover me. Ze keek naar beneden, weg van mij. We kwamen op een spannend nieuw punt.

Ik had haar de vraag gesteld: wat zou liefde doen?

Ze wist het niet meer. Ze was de weg kwijt geraakt. Niet in mijn coachkamer, wel ergens in haar leven.

Ze voelde diep dat het anders moest, maar had geen enkel idee hoe….

De vraag raakte haar. Want ze wist dat ze met haar oude antwoorden er niet zou komen.

Haar oude antwoorden waren: ‘naar de ander luisteren wat hij/zij wil’, ‘mezelf aanpassen’, ‘mezelf flexibel opstellen’, ‘hoop hebben en dat het tijd nodig heeft’, ‘vinden dat ik niet zo moet zeuren’ en ‘dat ik het ook wel goed zelf kan’.

Deze vrouw gaf veel. Ze had een heel groot hart.

En die deed nu zeer. Want haar hart besefte zich maar al te goed dat ze voor zelf mocht gaat zorgen. Het hart huilde. Zij huilde.

Ze zei: ‘Ik kan dit niet meer’ en keek mij hoopvol aan. Met haar betraande gezicht, maar nu met een voorzichtige glimlach. Ze voelde het. Ze wíst het.

Soms hoef je als coach er alleen maar te Zijn. Liefde zijn.

En dan komen de antwoorden vanzelf.

Wauw, wat lief.

Even een sprong in de tijd (want dit gesprek hierboven vond een poos geleden plaats).

We hebben gewerkt aan thema’s die samenhangen met zelfliefde. We hebben gewerkt aan haar (zelf)vertrouwen, grenzen leren stellen, je eigen behoeften kennen/voelen, haar trauma’s onder de loep genomen, coping mechanisme en familiepatronen aangekeken. Bovenal heeft ze leren voelen, diep in zichzelf en daar gehoor aan geven.

Hierdoor leidt ze nu een heel ander leven, ze maakt gezonde keuzes voor haarzelf. En, ook leuk, ze denkt er nu niet eens meer over na wat haar antwoord zou zijn op de vraag: wat zou liefde doen?


Het leven gaat niet altijd over rozen. Ook ik ben er niet op die manier gekomen. Maar als je dan wel bereid bent om jezelf bij elkaar te rapen, en ervoor te gaan. Dan gebeuren er ook magische dingen. En zoals hierboven ook weer blijkt: antwoorden komen dan vanzelf. Als je durf te voelen. Het onvermijdelijke aangaan, met een lach en een traan.

Ben jij bereid om door je groeipijn heen te gaan of wil je ontdekken of een coachtraject iets voor jou is? Neem gerust even contact met me op. Vul dan dit formulier in of bel met: 06-13644002.