Heb jij ooit iemand vanuit comfort en gemak een verandering willen doormaken? Nee he…

Achteraf gezien is één van mijn grootste pijnen het ‘aanzien van andermans leed‘. Als empaat, voelde ik de intense struggle, ellende, verdriet, wanhoop, lastigheid en de pijn van een ander.

En daar wilde ik maar al te graag een verzachting voor zijn. Liefde aan geven. Bemiddelen. De vrolijke noot zijn. En eigenlijk bleken deze gedragingen: compenseren, pleasen en redden. Want in al deze gevallen was het destructief voor mij. En heel hard werken. Ik wist trouwens ook niet beter; zo was ik gewoon. Mijn gedrag bleek voort te komen mijn eigen pijnplek.

En zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Want door mijn gedragingen ging ik:

  • Over mijn eigen grenzen heen
  • Verloor ik mijn eigen behoeftes uit het oog
  • Maakte ik de ander belangrijker dan mezelf

Ik was de sadist in mijzelf geworden. En ik had het niet eens door! Ik maakte door hierdoor ook veel narigheid mee. Totdat ik op een dag diep voelde: en nu is het genoeg geweest. Ik kon niet meer en raakte de bodem. Maar mijn ziel maakte een sprongetje… Want ik kon nu ineens wel zien welk besluit ik te nemen had. Het moet anders.

Wat heeft dit nu met spiritualiteit te maken zul je je afvragen?

Door mijn spirituele ontwikkeling ging ik:

  • voelen
  • ervaren wat voor mij belangrijk is
  • leerde ik grenzen stellen, zonder schuldgevoel
  • opende ik mijn hart voor mezelf (zelfliefde)
  • ben ik diepe rust gaan ervaren (ziel)
  • kon ik mijn ware kracht voelen (eigen waarde)

En de sadist? I love her.

Ze had het namelijk heel erg goed met me voor ;).

Spreekt deze blog je aan en wil je meer lezen over groeipijn? Lees dan eens hier.


Ik vind het geweldig om jou te leren hoe jij je pijn kunt gaan leiden, in plaats van lijden. En daar begeleid ik je zorgvuldig en liefdevol in, maar jij zet de stappen. Ik ga dat niet doen voor je. Is veel te hard werken, met vrij weinig resultaat ;).

Het leven gaat niet altijd over rozen. Ook ik ben er niet op die manier gekomen. Maar als je dan wel bereid bent om jezelf bij elkaar te rapen, en ervoor te gaan. Dan gebeuren er ook magische dingen.

Ben jij bereid om door je groeipijn heen te gaan of wil je ontdekken of een coachtraject iets voor jou is? Neem gerust even contact met me op. Vul dan dit formulier in of bel met: 06-13644002.